Sofia Vicoveanca

Sofia Vicoveanca, una dintre cele mai mari interprete de muzica populara, s-a nascut la 23 septembrie 1941, in comuna Toporauti, regiunea Cernauti (actualmente in Ucraina).

Numele ei de fata a fost Sofia Fusa, apoi dupa casatorie, a primit numele Micu.

Copilaria Sofiei Vicoveanca a fost marcata de faptul ca tatal ei a fost luat prizonier de sovietici dupa anexarea Bucovinei de Nord de catre Uniunea Sovietica. Familia s-a mutat in comuna Vicovu de Jos, judetul Suceava, localitate de la care i se trage si numele de scena.

Dragostea pentru cantec a mostenit-o de la mama sa, “bogata sufleteste, dar nu indraz­nea sa cante in lume”. Desi era doar o copila, faima de fata harnica i se dusese in tot satul: “Pe timp de vara, pe vremea prafului, eram mai tot timpul dusa la munca campului cu ziua si nu stiu de unde se zvonise ca stiu sa cant. Nici nu apucam sa dau bine cu sapa, ca ma si rugau sa le cant, in schimb promitandu-mi sa ma ajute la munca. Nu ma lasam mult ru­ga­ta si-i dadeam drumul la cantec si nici nu-mi pasa ca ma asculta cineva sau nu. Acasa nu prea puteam canta, ca tata venise din prizonie­rat cu o astenie nervoasa si avea des­tule ganduri si necazuri”, remora Sofia Vicoveanca.

Cu infatisarea sa blanda, simpla, modesta, cu chipu-i fara varsta, cu patima sa veche si meticuloasa cautatoare, vesnic gata sa scormoneasca arhivele vii ale satelor bucovinene, cu flerul sau de om inteligent, cu zambetu-i luminos plin de farmec, cu vocea sa puternica si plina de dramatism, Sofia Vicoveanca face printre interpretii nostri de muzica populara o figura aparte. Spre deosebire de multi dintre colegii sai de breasla, preocupati si ei de reverberatia publica a cantecului popular, Sofia Vicoveanca urmareste cu orice pret valoarea si nu succesul imediat, facil, si efemer in orice domeniu fie el folcloric, fie cinematografic.

De aceea, Agentia de Evenimente Maria Cirneci recomanda Sofia Vicoveanca, prin artistipentrununta.ro ,pentru orice tip de eveniment doriti sa organizati, fie ca este vorba de nunta, botez, aniversare, petrecere de comanie, spectacol, aniversare de oras, masa festiva sau concert.

Contacteaza-ne:

Galerie Foto:

Galerie Video:

 

 

 

 

 

You may also like...

Leave a Reply