Phoenix

Phoenix, cunoscuta in Occident ca Transsylvania-Phoenix, este o formatie romaneasca de muzica rock, infiintata in 1962, la Timisoara.

Phoenix a fost deschizatoare de drumuri in muzica adresata publicului larg in Romania celei de a doua jumatati a secolului XX. Membrii formatiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului; traseul stilistic al formatiei a pornit de la muzica beat, evoluand spre rock psihedelic si de aici catre hard rock, cu un numar de experimente de rock progresiv. In anii 1970, efectele schimbarilor politice din tara asupra vietii culturale au adus la destramarea multor formatii de gen. Intre cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neasteptate evolutii, dand nastere subgenului rock numit etno rock (inspirat din folclorul romanesc autentic).

In 2000 este scos albumul „In umbra marelui urs” (ortografiere gresita care avea sa fie corectata abia in 2003, la reeditare: „In umbra marelui U.R.S.S.”), fara lansare insa. Urmeaza o serie de concerte, atat in tara cat si in strainatate, la care a fost daruit, o data cu biletul, si cate un exemplar reeditat al maxi-single-ului „Ora-Hora”. Din cauza unor dificultati ivite pe parcurs, turneul din Romania a fost intrerupt la jumatate. In Germania s-a pus in vanzare si o caseta video, cuprinzand scene din concert si purtand acelasi nume: Ora-Hora.

Pe data de 19 noiembrie 2007 Phoenix a sustinut la Sala Mare a Teatrului National din Bucuresti concertul aniversar „Phoenix & Friends 45 ani”. Acesta a fost, potrivit unui proiect mai vechi, „unplugged” (acustic) si i-a avut ca invitati, pe Johnny Raducanu, Gheorghe Zamfir, Dumitru Farcas, Moni Bordeianu, Marius Mihalache, Stelu Encahe, Cvartetul Passion si Tavi Colen.

Trupa Phoenix este formata din:

Nicolae Covaci – chitara, voce, compozitie, fondatorul si liderul formatiei

Mircea Baniciu – voce

Ovidiu Lipan Tandarica – baterie

Mani Neumann – vioara, flaut, voce

Josef Kappl (Ioji) – bass, voce, compozitie.

Contacteaza-ne:

Galerie Foto:

Galerie Video:

 

You may also like...

Leave a Reply